Pengikut

Isnin, 8 Mac 2010

Koleksi DUMEX

Cop MERAH 
                                                  
Salam semua...hari ini ca nak kongsikan beberapa koleksi porselin DUMEX keluaran pertama skim penukaran kupon yg terdapat didalam setiap tin susu tepung Dumex.Skim penukaran tersebut yg sangat popular di tahun-tahun 40's-60's  itu yang ca dapat tahu daripada blog Mr Daud ler...kalau nak tahu lebih lanjut leh ler klik kat SINI..


Nie ler koleksi yang ca ada...2 BIG Tureen... 1 pinggan hidang dan1 mangkuk bujur sirih.. cam sampan pun ada gak...ek.

close up tureen yg beso nie..

mangkuk bujur sirih ala2 sampan..

Set kopi/teh yg terlebih lengkap sebab terlebih cawan, piring..dan teko gumuk..

close up set...nie..walaupun berkarat tetap menjadi pojaan hatiku...heee..heee...apa nak buat memang dah tak leeh hilang stain tu..

Teko gumuk nie ca ada lebih 2 biji..tp dah letgo kat collector dumex yg lain.

cawan dan piring...ada tiga jenis lagi yg ca belum ada...cawan mulut J...cawan kopitiam dengan cawan jenis bulat..boleh tengok kat blog Mr Daud...bila ler agaknyer boleh jumpa...

jug susu yg sama montok cam mummy dia...



Dan pasanganyer si sugar pot....



Set kedua yg tak berapa lengkap...creamer jug dia x muncul2 lagi..dan sicawan janda yg belum bertemu jodoh..dulu dah ada tp dah kena tinggal..jadi ler jandas...huuu..huu..sapa ada pasangan yg nak dijodohkan dgn dia call2 ler akak...

Close up cawan kuat menyiku nie...patut ler ko kena tinggal ek...kuat noo menyiku laki ngko....hii..hii..

1Piring sambal...7 piring kueh...pinggan makan...sebenonyer ada 10 keping tp malas nak kuarkan semua...1 mug..1 teko janda..dan cawan baby..yg nie bukan porselin iyea...plastik jer..saja kumpul gak...okey ler..setakat nie dulu..menyusul set yg lain pulak lain kali...salam semua..

4 ulasan:

  1. Hai ca..! first time kunjungi blog awak ni..menarik koleksi dumex..! antara beberapa dumex 50s yg agak sukar dapat dan blh di katogeri rare SUDU, VASE, JUG, TEA SET PALING KECIL saiz cawan mcm teh cina, PAPER CLIP DUMEX..anda pernah lihat ? apa2 pun teruskan usaha anda untuk lengkapkan koleksi dumex..

    BalasPadam
  2. salam En Ismail...thank sudi jengok blog yg x seberapa nie..sudu saya pernah tengok cuma yg lain2 tu lum pernah..tp dah tengok kat blog bro Daud..cawan cina x pernah lagi dgn paper clip..en Ismail ada jual ker?

    BalasPadam
  3. hai ca..! cawan tu kecil ada dlm blog firdauz sblm ni..! paper clip ada 2 jenis 1 logo merah 50s dan l lg sy tak berapa ingat pernah simpan suatu ketika dulu..kalau x silap salah 1 clip sdra firdauz tu.. yang beli kt saya dah lama pun. dulu pun sy collect dumex so dah puas ! fokus bnda lain plk..sy dgn firdauz tu dh lama kawan org nya baik tak lokek ilmu..bagus follow blog dia..apa2 pun bagus collect dumex ni sb bnyk collctr cr terutama clctr johor n singapore..so kalau bab nk juai x dak masalah pnya anytime blh juai..! bak kata firdauz tu pun syok tgnk org mengayat nak brg yg kita ada..

    BalasPadam
  4. assalam kak nak tnye ade jual x jug dumex yg pitcher tu?sy dah pecahkan my mum punye tu nak ganti blk..hope to hear from u soon,pape akk leh whatsapp sy 0123807987 thanks kak..really need ur help if ade tau sesape yg jual,nk jug je..

    BalasPadam